Top 10 Legendarische Gitaren

Muziek Kunst 2015-06-20

Sommige gitaristen hebben in hun carrière honderden verschillende instrumenten bespeeld. Allen hebben echter een ding gemeen: een voorliefde voor een speciale gitaar. Dit zijn de top 10 legendarische gitaren.

10. B.B. King's "Lucille"

Tijdens een nacht in de jaren '50 van de vorige eeuw trad BB King in een danszaaltje in Twits, Arkansas, op. Er brak een gigantische brand uit. Zodra BB King buiten was, realiseerde hij zich dat hij zijn geliefde gitaar achtergelaten had. Hij bedacht zich geen moment en liep snel het brandende gebouw binnen om zijn Gibson van het vuur te redden.

9. Keith Richards' "Micawber"

Keith Richards antwoordde op de vraag waarom zijn gitaar deze vreemde naam draagt: "Er is geen specifieke reden waarom ik deze gitaar zo genoemd heb, afgezien van het feit dat het een vreemde naam is. Als ik het over Micawber heb, weet iedereen wat ik bedoel."

8. George Harrison's "Lucy"

In de jaren '70 werd deze legendarische gitaar van Harrison gestolen en kwam in handen van een Mexicaanse muzikant die Lucy in een muziekwinkel in Californië voor de terugtocht naar zijn geboorteland had aangeschaft. Zodoende was Harrison in de gelegenheid om zijn geliefde gitaar terug te kopen. De gitaar bleef in zijn bezit tot zijn door in 2001.

7. Stevie Ray Vaughan's "Lenny"

In 1980 vond Stevie Ray Vaughan deze Fender Stratocaster uit 1965 in een pandjeshuis in Austin, Texas, en was meteen verliefd op het vintage instrument. Helaas had hij op dat moment geen $350 om hem te kopen. Zijn vrouw Lenora "Lenny" Vaughan kocht hem voor de 26e verjaardag van de frontman van Double Trouble.

6. Willie Nelson's "Trigger"

1969 was het jaar waarin Willie Nelson een van zijn gitaren opstuurde naar een werkplaats in Nashville. De eigenaar vertelde hem dat hij hem niet kon repareren, maar hij had wel een Martin in de aanbieding welke Willie misschien wel zou bevallen. Nelson kocht deze gitaar voor $750 over de telefoon, zonder dat hij hem ooit gezien had. Toen de gitaar bij Willie Nelson werd afgeleverd noemde hij hem "Trigger", naar het trouwe paard van Roy Rodgers .

5. Neil Young's "Old Black"

Neil Young bezit deze Gibson Les Paul uit 1953 sinds hij hem in 1969 van muzikant Jim Messina overnam. Hij beweerde dat deze gitaar een demonisch instrument was.

4. Billy Gibbons' "Miss Pearly Gates"

Deze gitarist van ZZ Top is bekend van zijn lange baard en zijn nog grotere gitarenverzameling. De gitaar - die altijd een speciaal plekje in zijn hart heeft - is een Les Paul uit 1959.

3. Eddie Van Halen's "Frankenstrat"

Muzikanten discussiëren al lang of een Fender of een Gibson de naam 'beste gitaar ter wereld' draagt. De frontman van Van Halen - Eddie Van Halen - heeft beiden gewoon gecombineerd in zijn legendarische Frankenstrat gitaar.

2. Hendrix's "Woodstock" Stratocaster

Hendrix staat er om bekend dat hij zijn gitaren altijd "offerde". Gelukkig is de 1968 Stratocaster, die hij tijdens zijn befaamde optreden "Star-Spangled Banner" in Woodstock gebruikte, dit vurige lot gespaard gebleven.

1. Eric Clapton's "Blackie"

In het jaar 1970 kocht Clapton zes oude gitaren in Nashville voor $100$ per stuk. Toen hij naar Englande tergikeerde, schonk hij drie gitaren aan collegarockers George Harrison, Pete Townshend, en Steve Winwood en hield de rest voor zichzelf. Clapton besloot te experimenteren en probeerde een "Super-Strat" uit de beste delen van de vintage gitaren te bouwen. Het resultaat was zijn legendarische "Blackie" Stratocaster.