Top 10 Klassieke Housenummers Voor Iedereen Die Geen Drol Verstand Heeft Van Housemuziek

Muziek Kunst Techniek 2015-06-23

Frankie Knuckles, de peetvadervan de housemuziek

De oorsprong en het eigendom van de term "House music" zijn altijd al onderhevig geweest aan discussie. House muziek betekent een hoop voor hele volksstammen. Het is de herleving van disco. Het is een gevoel, een verlangen dat je kan koesteren.

House is een een beetje excentriek, maar net zoals bij porno: je herkent het als je het ziet en hoort. House vindt zijn oorsprong in Chicago door een culminatie van technieken uit in de jaren '70 en de vroege jaren '80: synthesizers, drumcomputers, moeilijk te programmeren sequencers en samplers en de mensen die het gebruiken - meestal zwart, vaak zonderling, hardwerkende mannen en vrouwen. De klassieke Chicago house kenmerkt zich door soulvolle en schreeuwerige rauwheid, een schim van de huidige klinische house welke op Beatport verkrijgbaar is. Waar moderne muziek vooral elke imperfectie probeert glad te strijken, zo omarmt de klassieke house zijn beperkingen en onvolkomenheden.

Dit lijstje is een introductie voor mensen die onbekend zijn met housemuziek. Hoewel incompleet - er zouden nog makkelijk 100 nummers bij kunnen - is dit een lijst voor mensen die bekend zijn met mainstream dance en op zoek zijn naar de roots van house.

10. Jesse Saunders, "On and On" (1984)

"On and On" wordt algemeen gezien als een van de eerste echte housenummers. Het begint met een maniakale lach en kabbelt dan verder met een gezonde dosis echo en klinkende synthesizers in de hoofdmelodie, zonder tot een echte climax te komen - zoals we inmiddels gewend zijn van een houseplaten. Het is het bewijs dat house nooit eentonig is. "On and On" is een lekker nummer om de nacht tot in de ochtend uit te vieren.

9. Marshall Jefferson, "Move Your Body" (1986)

De rammende piano-intro wordt gezien als introductie van de piano in house muziek, welke een trend ontketende die tot in de jaren '90 en daarna doorliep. Marshall Jefferson is inmiddels 55 jaar oud en laat zich nog regelmatig zien binnen het club- en festivalcircuit.

8. Farley "Jackmaster" Funk feat. Darryl Pandy, "Love Can't Turn Around" (1986)

Gedeeltelijk cover, gedeeltelijk vrije interpretatie van het nummer "I Can't Turn Around" van Isaac Hayes welke ook werd gecoverd door Steve "Silk" Hurley (Farley's toenmalige huisgenoot). Darryl Pandy is beestachtig op deze plaat en het was de eerste housesingle die de U.K. singles chart bereikte.

7. The House Master Boyz and The Rude Boy of House, "House Nation" (1986)

Nog een Farley "Jackmaster" Funk - onder pseudoniem The House Master Boyz. "Hu-Hu-Hu-Hu-Hu-Hu-House Nation" bevat zo'n beetje alle ingredi├źnten om je te vervoeren naar de hypnotiserende ruimte van wilde dansvloer en verlichting.

6. Fingers Inc., "Can You Feel It?" (1988)

Fingers Inc. was een superbekende housegroep uit Chicago met Larry Heard, aka Mr. Fingers, Robert Owens, en Ron Wilson. Met "Can You Feel It?" maakten ze wat je zou kunnen noemen de perfecte houseplaat. De dominee, buitenaardse baseline en knallende drums. Dit werd de basis voor 'deep house': humeurigheid en melancholie veroorzaken genotsverlangen. Het nummer is eindeloos gekopieerd met wisselend succes.

5. Joe Smooth, "Promised Land" (1986)

Aan de andere kant van het muziekspectrum vinden we Joe Smooth's "Promised Land". Een opwekkend spiritueel hymne over het uitstijgen boven de realiteit van het leven in de stad, gedurende het presidentschap van Ronald Reagan. Dit thema is allesomvattend. Prima om een avond mee af te sluiten en om de nachtbrakers te laten vertrekken met een warm euforisch gevoel.

4. Phuture, "Acid Tracks" (1987)

Dit nummer wordt vaak aangehaald als oorsprong van de acid house, het duistere onaardse rammende buitenbeentje (een stroming op zich). Phuture bestond uit Spanky, Herb J en DJ Pierre. Pierre is nog altijd actief binnen het club- en festivalcircuit.

3. Adonis, "No Way Back" (1986)

"No Way Back" begint meteen met pingelende bas en ritmes. Adonis Smith zorgde tevens voor de vlakke vocalen, welke gelijktijdig zeurderig en opwekkend zijn. De plaat was een commercieel succes voor Trax Records, Chicago's bekendste houselabel, dat oorspronkelijk de meeste nummers van deze lijst uitbracht.

2. Ron Hardy, "Sensation" (1985)

Hardy was de losbol van de Chicago house scene. Hij speelde snel, agressief en hard. Zijn bewerkingen inspireerden DJs decennialang die probeerden een nummer te maken zoals ze dat hoorden in de Muzic Box, zijn favoriete club, welke was voorzien van een kolossaal geluidssysteem. Hij leefde zijn leven ten volle en stierf op zijn 33e. "Sensation" is een van de weinige platen die hij in zijn te korte leven maakte. Tip: speel de lange versie.

1. Frankie Knuckles and Jamie Principle, "Your Love" (1987)

Frankie Knuckles is de onbetwiste ambassadeur en peetvader van house muziek. Knuckles begin in New York waarna hij naar Chicago verhuisde om de 'Warehouse' uit te baten, waar zijn elegante, smaakvolle visie op house meerdere generaties toekomstige producers, DJs en aanhangers van dance muziek inspireerde. Je vindt hem op talloze 12-inch-platen en remixes en hij toerde meermaals de wereld over. Er is zelfs een straat in Chicago naar hem vernoemd. Helaas is hij vorig jaar op 59 jarige leeftijd overleden. Dit meesterwerk is waarschijnlijk zijn bekendste track, en terecht.