Top 10 Dikmakers

Gezondheid 2015-05-03

Waarom worden we dik? Die vraag wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Een van de belangrijkste redenen is dat we de dikmakers van onze tijd niet goed in kunnen schatten. Stel je eigen dikmaker top 10 samen en vergelijk hem met onze lijst.

10. KAAS

Een boterham met kaas kan geen kwaad maar besef dat kaas veel vet en zout bevat en dat het je cholesterol snel kan laten stijgen. Kaas? Met mate!

9. CHIPS

Als je wetenschappers de opdracht zou geven om slecht junkfood te ontwikkelen zouden ze een zak chips in je handen duwen. Vet, lege koolhydraten en heel, heel veel zout. Dat is chips. En.... je blijft ervan eten.

8. SNOEPMUESLI

Als je geen kinderen hebt weet je het niet, maar er bestaat dus snoepmuesli. Het zijn snoepvarianten van muesli waarin je de muesli met een loep moet zoeken.

7. QUARTER POUNDER OF WHOPPER MET KAAS

Het ding op zich valt nog mee maar het zijn al die extra's aan kaas en sauzen die de whopper en de quarter pounder op de vierde plaats van deze lijst doen belanden.

6. OLIERIJKE SALADES

Hartstikke gezond toch, al die plantaardige vetten? Ja, met mate maar besprenkel elk gezond gerecht met een laag olie en je krijgt toch heel wat overtollige calorieën binnen.

5. DOUGHNUTS

Een baggervette baal wit meel met een laag suiker eroverheen. Niet verwonderlijk dat deze junkfoodring op nummer 5 staat in de lijst van dikmakers.

4. REPEN

De Marsen en Snickers van deze wereld. Niet doen. Het hapt heerlijk weg maar je staat ervan versteld wat je aan dikmakende ingrediënten binnen krijgt.

3. SPEKLAPPEN

95% van het vet in speklapjes komt van verzadigde dierlijke vetten. De gerookte variant bevat ook nog veel te veel zout en kankerverwekkende nitrieten en nitraten.

2. PATAT

Een ouderwetse zak patat met flink wat mayonaise is de ultieme dikmaker. Leuk voor als je nog piepjong bent maar na je 25e niet meer aankomen.

1. LIMONADE / FRISDRANK

Limonade is een volkomen onnodige leverancier van calorieën. Door de grote hoeveelheden suikers is zo'n glas dikmakend vocht ook weinig dorstlessend, waardoor je er onophoudelijk van blijft drinken.