Top 10 Vreselijke Ziekten

Top 10 Vreselijke Ziekten Iedereen is wel een ziek - dat is gewoon niet te voorkomen. Er bestaan echter een aantal ziekten die je liever niet hebt. Hierbij de tien vreselijkste ziekten die je kan oplopen.

10. Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)

In ziekenhuizen wordt noemt men deze aandoening de "zelfmoord ziekte". Het beïnvloedt de vijfde hersenzenuw, de grootste zenuw in ons gezicht. Er bestaan twee varianten van de ziekte: Type 1 hevige pijnscheuten in het gezicht die twee minuten kunnen duren. Minder pijnlijk maar nog steeds ondraaglijk is type 2, maar ze zijn nog steeds ondraaglijk. Patiënten voelen een constant brandend of gevoel als een elektrische schok - en dit vaak al jaren.

9. Marburgvirus

Het Marburgvirus is de veroorzaker van een ernstige en vaak dodelijke ziekte, die gepaard gaat met hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen. Het zeldzame virus lijkt sterk op het Ebolavirus: beide behoren tot de familie van filovirussen, en de door het Marburgvirus veroorzaakte ziekteverschijnselen lijken sterk op de ziekte die door het ebolavirus wordt veroorzaakt. Beide virussen zijn ook afkomstig uit dezelfde regio in Afrika: Oeganda en westelijk Kenia. De ziekte heeft een zeer hoge mortaliteit, die - afhankelijk van de beschikbare medische zorg - wordt geschat tussen de 25% en 92%.

8. Noma

Noma is een ziekte waarbij zwerende, voortvretende wonden ontstaan, vooral in het gezicht. Het is een vorm van gangreen van de binnenkant van de mond die kan uitbreiden naar de rest van het gezicht. Het wordt ook wel "cancrum oris" of (17e eeuw) "waterkanker" genoemd. Noma wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën die normaal in de mond voorkomen, maar die door extreme ondervoeding ontstekingen gaan veroorzaken. Wanneer behandeling plaatsvindt kan 80% in plaats van 10% de infectie overleven. Hierna kan indien gewenst en mogelijk plastische chirurgie plaatsvinden. Helaas zijn voldoende voedsel, snelle behandeling en plastische chirurgie in landen waar noma nog steeds endemisch is niet of onvoldoende beschikbaar.

7. Adhesive Capsulitis

Meer bekend onder de naam "Frozen Shoulder". Frozen shoulder (letterlijk: bevroren schouder) of periarthritis humeroscapularis is een aandoening waarbij de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht sterk is verminderd door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. Naar schatting lijdt inmiddels 2 procent van de bevolking deze ziekte door ouderdom en maakt haar daardoor de meest voorkomende van deze lijst.

6. Posttraumatische Dystrofie

Posttraumatische Dystrofie, een ziekte met als officiële nieuwe benaming complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) is een slecht begrepen aandoening die aan een ledemaat kan ontstaan, meestal aan voet of hand, na letsel, vaak een opvallend klein of relatief onbeduidend letsel, zoals een lichte verstuiking of zelfs een prik van een injectienaald of een doorn.

5. Aquagenic Urticaria

Deze ziekte wordt ook wel waterallergie genoemd. Er zijn wereldwijd ongeveer 100 patienten bekend. Een echte allergie is het niet. Bij contact met water treedt binnen korte tijd een heftige en pijnlijke reactie op. In sommige gevallen zijn deze reacties zo pijnlijk dat de getroffene zich zeer kort of helemaal net wast om de pijn te vermijden.

4. Brainerd Diarrhoe

Zoals de naam reeds doet vermoeden betreft het hier een zware vorm van diarree welke als eerste in Brainerd, Minnesota (USA) werd ontdekt. Getroffenen ervaren zo'n 10 tot 20 keer per dag pijnlijke, waterige diarree. De veroorzaken is resistent tegen antibiotica waardoor deze diarree maanden tot soms jaren kan voortduren! Als veroorzaker wordt inname van verse rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk vermoed.

3. Sikkelcelanemie

Sikkelcelanemie en sikkelcelziekte is een erfelijke aandoening waarbij het hemoglobine (het zuurstof-transporterende pigment in rode bloedcellen) abnormaal is, hetgeen zich manifesteert in rode bloedlichaampjes in de vorm van een halve maan of sikkel. Er is geen genezing mogelijk voor de ziekte, hoewel soms gentherapie als potentiële genezingswijze in de toekomst wordt genoemd. Moderne ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt dat de gemiddelde levensduur (in het westen) is toegenomen tot 46 jaar.

2. Ziekte van Dercum

De ziekte van Dercum, ook wel bekend als adiposis dolorosa is een zeldzame aandoening, die grote invloed heeft op de kwaliteit van leven van de patiënt. De ziekte wordt gekarakteriseerd door meerdere, pijnlijke goedaardige gezwellen van vetweefselcellen, welke lipomen worden genoemd. Deze lipomen bevinden zich vooral op de romp, de bovenarmen en bovenbenen. Ze onderscheiden zich van 'normale' lipomen doordat ze zeer gevoelig en pijnlijk zijn.

1. Ondines vloek

De naam Ondines vloek komt uit de mythe van Ondine, een vrouwelijke watergeest die verliefd werd op een ridder. De ridder was haar echter ontrouw en zij vervloekte hem, zodat hij voor de rest van zijn leven wakker moest blijven om adem te kunnen halen. Ondines vloek is een zeldzame aandoening waarbij de patiënt steeds weer bewust moet ademen. De ademhaling wordt autonoom door het lichaam geregeld, maar kan ook bewust worden gestuurd. Die eerste methode is bij deze ziekte aangedaan.