Top 10 Dingen Die Iedereen Gelooft Maar Gewoon Niet Waar Zijn

Top 10 dingen die iedereen gelooft maar gewoon niet waar zijn

Geloof en bijgeloof is menselijk. Vele bijgeloven zijn zo verankerd dat met het gewoon voor waar aanneemt. Hoewel hele volksstammen denken dat het waar is, blijkt het gewoon onjuist. Geloof het of niet - soms klopt er gewoon helemaal niets van. Hierbij de top 10 dingen die iedereen gelooft maar gewoon niet waar zijn.

10. Stieren reageren woedend op de kleur rood

Torreadores of stierenvechters gebruiken vaak een rode lap en het is algemeen aangenomen dat de kleur van deze rode lap de stier woedend maakt. In werkelijkheid maakt de kleur voor de stier niets uit. Stieren zijn rood-groen kleurenblind en weten helemaal niet welke kleur ze voor zich hebben. Ze worden alleen opgewonden van het wapperen van de doek zo vlak voor hun neus.

9. Autosnelwegen zijn door Adolf Hitler uitgevonden

Niet waar! Ideeën voor snelle autowegen bestonden al in de jaren '20 van de vorige eeuw. Toen wilde men door het aanleggen van autowegen arbeidsplaatsen creëren. De eerste autosnelweg werd in Duitsland aangelegd tussen Keulen en Bonn en staat tegenwoordig bekend als A555. De opening van deze snelweg vond plaats op 6 augustus 1932 - ruim voordat Hitler aan de macht kwam.

8. Het vrijheidsbeeld staat in New York

New York ligt welliswaar vlak bij het vrijheidsbeeld, maar deze grote dame staat echter niet op New Yorks grondgebied. Het vrijheidsbeeld staat op het eiland Liberty Island. Het eiland wordt door de National Park Service onderhouden en is een enclave, welke direct onder de Amerikaans wetgeving valt. Rondom het eiland ligt New Jersey, het adres van Liberty Island is echter New York. Het vrijheidsbeeld behoort noch aan New Jersey als aan New York toe.

7. Als je gekookte eieren afschrikt, zijn ze makkelijker te pellen

Koud water over versgekookte eieren gieten heeft niets met makkelijker pellen te maken. Wanneer je een gekookt ei afschrikt met koud water stopt het kookproces. Hierdoor wordt een 4-minuten-ei niet alsnog een 6-minuten-ei als je hem uitserveert. De pH-waarde van het eiwit bepaalt echter hoe makkelijk een ei te pellen is. Hoe hoger deze waarde is, hoe moeilijker te pellen. Bij het bewaren van eieren ontsnapt constant een beetje CO2 waardoor de pH waarde stijgt. Hierdoor zijn verse eieren makkelijker te pellen.

6. Mensen dachten vroeger dat de aarde plat was

Dat de aarde rond is wisten ze in de oudheid al. In de 19e eeuw ontstond echter de aanname dat mensen in de Middeleeuwen dachten dan de aarde plat was. Echter, ook in de Middeleeuwen was zo goed als iedereen overtuigd van de ronde aarde als een bol. In Europa dacht men echter dat de reis over de Atlantische oceaan zo lang en ver was dat deze niet haalbaar was. Hierdoor had nog niemand voor Columbus deze reis gemaakt.

5. Albert Einstein ontving een Nobelprijs voor Natuurkunde vanwege de Relativiteitstheorie

Albert Einstein ontwikkelde de revolutionaire, maar ook erg complexe relativiteitstheorie. Die complexiteit van dit onderwerp werd zijn ondergang. De jury van de Nobelprijs begreep de theorie niet en weigerde Einstein hiervoor te belonen. Later werd deze postuum nog toegekend. In 1905 ontving Einstein echter een Nobelprijs voor de minder bekende verklaring voor foto-elektrische effecten.

4. Hoornaren zijn giftiger dan bijen en wespen

Een bekend gezegde luidt: "Een steek van een hoornaar doodt een kind, zeven steken doden een paard." Dit is echter niet waar. De werkzame stof in hoornaargif is hetzelfde als bijen- en wespengif. Het gif van een hoornaar is toxisch gezien echter beduidend minder giftig. Der steek is echter wel pijnlijker, hetgeen doet vermoeden dat het gif sterker is.

3. Volgens Charles Darwin stamt de mens van apen af

Tijdens Darwin's leven was dit al een algemene misvatting en onderwerp van discussie. Van een directe afstamming van apen heeft Darwin echter nooit gesproken. De evolutietheorie van Darwins geeft enkel aan dat apen en mensen een gezamenlijke voorouder hebben.

2. Water kookt bij 100 graden

Vanaf 100 graden Celsius begint water te borrelen, dus het kookt. Dit is echter een misvatting. Vanaf hoeveel graden water kookt hangt sterk van de luchtdruk af. Hoe lager de luchtdruk, hoe eerder water kookt, dus ook bij lagere temperaturen. Op een hoge berg kookt water al bij 'slechts' 90 graden Celsius. In een snelkookpan met hogere druk kookt water pas bij 110 graden Celsius.

1. Mensen gebruiken slechts 10 procent van hun hersencapaciteit

Deze veronderstelling is slechts gedeeltelijk waar. We gebruiken eigenlijk nooit ons hele brein, maar alle gebieden tegelijk. Voor verschillende taken zijn verschillende hersengebieden verantwoordelijk, welke worden geactiveerd wanneer nodig. In gezonde hersenen zijn er geen gebieden die niet gebruikt worden.

Bron: rp-onlin.de / Afbeelding: Wikimedia Commons