Top 10 Meest Bekende Duikobjecten

Sport Geografie 2015-09-08

Wat zijn de tien bekendste duikobjecten van Nederland en België. Daarover kunnen eigenlijk alleen sportduikers een oordeel geven, zij zijn immers de enigen die ze zien. Zij zijn het dan ook die de lijst mede samenstelden. Verbaas je wat er allemaal in Nederland en België onderwater ligt en hoe duikers daarover oordelen.

10. Wrak Archimedes, Baardmannetje

Wrak Archimedes Baardmannetje De Archimedes was een stoomzeilschip dat in 1839 haar eerste reis maakte. Het is gebouwd in Engeland voor de Ship Propeller Company en ligt nu op de bodem van het Oostvoornse meer, in duikplaats Baardmannetje.

9. Onderwaterpark der Schone Kunsten, Mol

Onderwaterpark der Schone Kunsten Duikplaats het Zilvermeer in België staat bekend om het Onderwaterpark der Schone Kunsten, een fraai onderwatermuseum met een groot aantal kunstobjecten. Daarnaast ligt hier een unieke, aangelegde onderwaterruïne.

8. Mosselhangcultuur, Anna Jacobapolder

Mosselhangculturen Anna Jacobapolder Anna Jacobapolder is een oude mosselkwekerij, met prachtige mosselhangculturen. De mosselen worden overwoekerd door viltwier, zeesla en bottryloides in geel, bruin, paars en oranje. Her en der zwemmen harders en zeebaarzen en op de bodem wemelt van de naaktslakken.

7. Duikwrak Le Serpent, Scharendijke

Le Serpent Scharendijke Le Serpent is een bekend duikwrak in Nederland. Het is een betonnen sleepschip dat op een diepte tussen 19 en 29 meter ligt. Het wrak is afgezonken als duikwrak op 8 juli 2011.

6. Boeing De Beldert

Boeing De Beldert De Beldert is een zeer populaire duiklocatie in de buurt van Tiel. Onderwater liggen diverse grote objecten, waaronder een kotter en de neus van een Boeing 707. Een must see voor iedereen die hier duikt.

5. Reefballs, Grevelingenmeer

Reefballs Grevelingenmeer In 2001 zijn circa driehonderd reefballs afgezonken op verschillende locaties in het Grevelingenmeer. Deze betonnen bollen zijn inmiddels prachtig begroeid met allerlei soorten anemonen, sponzen, zakpijpen en wieren. Ook bieden ze beschutting aan krabben, zeenaalden en kreeften.

4. Buddy, Put van Ekeren

Sculptuur Monique Donckers Put van Ekeren Het bekendste duikobject van België is natuurlijk Buddy in de Put van Ekeren. Buddy werd op 6 maart 2004 door beeldend kunstenaar Monique Donckers geschonken aan duikclub Handy Divers Wet Wheels, waarna de driekoppige sculptuur in de Put is afgezonden als duikobject.

3. Pijlers, Zeelandbrug

Pijlers Zeelandbrug De Zeelandbrug is een van de meest bezochte duikstekken in Nederland. Dat maakt de pijlers van de brug zeer vermaard. De pijlers zijn uitbundig begroeid met anemonen, anjelieren en zakpijpen.

2. De Bus, Eiland 4

Bus Eiland 4 De bus van Eiland 4 is een van de bekendste duikobjecten van Nederland. Bijna elke sportduiker in Nederland heeft 'De Bus' gezien. Hij maakt onderdeel uit van een uitgebreid duikparcours met ondermeer een kotter en een baggerschuit.

1. Pijlers, Dreischor gemaal

Dreischor gemaal Dreischor Gemaal is een bijzondere duiklocatie. Fascinerend is de lichtinval langs de kleurrijk begroeide pijlers van het gemaal, die bijna Mediterraans aandoen. Het is een werkend gemaal dat overtollig water uit de sloten rond Dreischor naar het Grevelingenmeer pompt.