Top 10 Bizarre Regels In Nederland

Top 10 Bizarre regels in Nederland

Nederland kent een schier ondoordringbaar oerwoud aan wetten en regels. Met wellicht op termijn ook nog eens een verbod om in je eigen huis te roken. Een overzicht van de gekste regels waaraan wij ons in verschillende gemeentes en een enkele provincie moeten houden. In uitzonderlijke gevallen zou roken op eigen balkon verboden moeten worden om buren niet tot last te zijn. Een rookverbod in huis zal gelden voor het hele land. Maar overal in Nederland zijn regels te vinden die de wenkbrauwen doen fronsen. Alle gemeentes in Nederland werken met een zogenaamde APV, een Algemeen Plaatselijke Verordening. Dit overzicht van regels is tamelijk standaard. Maar niet overal worden de regels even streng gehandhaafd. In deze gemeentes zijn ze iets strikter. Vandaag de Top 10 gekke regels in Nederland.

10. Boete voor hond die blaft

Het natuurlijke gedrag van je trouwe viervoeter is niet welkom in Rotterdam. Op het blaffen van je hond staat in de havenstad namelijk een boete van maar liefst 130 euro. Blijft de viervoeter aan de gang, dan kan de boete oplopen tot 2250 euro. Er is een uitzondering: de handhavers knijpen een oogje toe als je hond een conversatie start met een soortgenoot.

9. Zwerver mag niet bedelen

In Groningen hebben zwervers het bepaald niet gemakkelijk. Het is in de hoofdstad van de gelijknamige provincie namelijk niet toegestaan om actief te bedelen. Als de uitkering op is, mag een zwerver niet vragen om geld. Zelfs een bordje met smekende tekst is niet toegestaan.

8. Straatmuzikanten op de bon

We blijven even in Groningen. Ook straatmuzikanten vinden in de studentenstad een beperking op hun pad. Zij mogen namelijk niet langer dan een half uur op dezelfde plek muziek maken. De regel is ontstaan nadat buurtbewoners klaagden over eentonige muziek onder hun raam. Een van de bekendste straatmuzikanten van de studentenstad werd onlangs op de bon geslingerd. Pas na massaal protest kreeg de man respijt en een ontheffing. De gemeenteraad oordeelde dat zijn muziek niet als eentonig kan worden weggezet.

7. Verboden te gluren

Wie doet het nou niet? In het voorbijgaan even terloops door het raam van de buren kijken. In Meppel en Zoetermeer kan dat leiden tot sancties. Het gluurverbod geldt zowel voor het bespieden met of zonder verrekijker 'of enig ander optisch instrument' van personen in gebouwen, woonwagens of woonboten.

6. Vliegverbod voor duiven

In Lelystad en Urk kan de gemeente een verbod uitvaardigen voor duiven om overdag uit te vliegen. De regel is bedacht voor postduiven. Bij het afschieten van verwilderde duiven dreigden die beestjes ook het loodje te leggen, daarom kan de gemeente ze verplicht ophokken. In Urk hebben postduiven nog een probleem. Op zondag mogen ze de vleugels helemaal niet uitslaan in verband met de zondagsrust.

5. Ontheffing voor betreden gras

In Oldenzaal (en veel andere plekken in Nederland) zou een onverwachte picknick wel eens raar uit kunnen vallen. Het is namelijk verboden in parken, wandelplaatsen, plantsoenen, groenstroken of grasperken buiten de paden te lopen of te zitten. Een spontaan feestje op het gras zit er wettelijk niet in. Bij de gemeente kunt u wel een ontheffing aanvragen.

4. Pas op met parkeren fiets

In onder meer Oldenzaal heb je ook een probleem als je je fiets tegen een raam, raamkozijn of deur zet zonder toestemming van de huiseigenaar. Dat is verboden en kan je op een boete komen te staan.

3. Sprokkelverbod in bos

Maar weinig mensen zullen er van op de hoogte zijn, maar het bos is bepaald niet van iedereen. Bijna alle gemeenten handhaven het zogenaamde sprokkelverbod. Het is simpelweg verboden mos, paddenstoelen of zelfs een gevallen eikeltje te rapen en mee te nemen.

2. Dragen metaaldetector niet toegestaan

Op veel plaatsen in Nederland is het verboden om een metaaldetector bij je te hebben. De overheid is bang dat kostbare archeologische voorwerpen worden opgegraven en in particulier bezit blijven.

1. Verboden te stoepkrijten

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de provincie Flevoland mag je niet op de stoep krijten. Zelfs een kind niet. Toen schoolkinderen een aantal giraffes op de stoep tekenden, greep de gemeente in. De krijttekening moest onverbiddelijk weg worden gehaald.

Bron: AD.nl