Top 10 Verknipte Mannen

Mensen Beroemdheden 2015-08-11

Top 10 verknipte mannen Of het nu een beetje van het padje is, excentriek, chaotische of helemaal gek - verknipte mannen waren en zijn overal. Sommige hebben driftbuien, andere zijn werkelijk geniaal door ingenieuze uitvindingen, wiskundige theorieën of muzikale meesterwerken. Wie is de gekste van allemaal?

10. Koning Karel VI van Frankrijk

Koning Karel VI van Frankrijk werd ook bekend als "De Waanzinnige". Hij regeerde Frankrijk van 1380 tot 1422. Na een tiental jaar op de troon gleed hij af naar waanzin. Hij leed aan een psychische aandoening, kon zijn naam niet herinneren en hij vergat dat hij koning was. 1405 weigerde hij vijf maanden lang om zich te baden of zijn kleren te verschonen. Volgens paus Pius II geloofde 'King Charles' dat hij van glas was gemaakt en hij nam een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat hij niet zou breken. Dus het was niemand toegestaan ​​om hem aan te raken, en droeg hij alleen maar versterkte kleding.

9. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln was de 16e president van de Verenigde Staten. Ondanks zijn succes als president, had hij een "neiging tot melancholie". Iedereen is wel eens droevig, maar Lincoln leed naar verluidt aan een ernstige, invaliderende depressie. Sommige biografen suggereren dat hij zelfs zelfmoord overwoog. Er wordt vaak beweerd dat hij ongecontroleerd huilde en treurde over de ellende van de wereld en hij probeerde zijn verdriet met humor te verdoezelen. Naar verluidt probeerde hij zijn melancholie zelfs zo te overwinnen dat zich terugtrok in de religie en fatalisme en zich volledige op zijn werk stortte.

8. Vincent Van Gogh

Deze bekende schilder sneed zijn eigen oor af en pleegde later zelfmoord. Men vermoed dat hij aan epileptische aanvallen leed en hersenschade opliep - veroorzaakt door het excessief van drinken absint en andere sterke alcoholische dranken. Zijn enthousiasme voor kunst en religie, tezamen met het hoge schilderstempo werden gevolgd door periodes van ernstige depressie. Velen geloven dan ook dat hij aan een bipolaire stoornis leed. Vincent van Gogh was ook een productief schrijver en schreef honderden brieven. Daarom wordt verondersteld dat hij waarschijnlijk ook last van hypergrafie: de overweldigende drang om te schrijven.

7. Ernest Hemingway

De schrijver Ernest Hemingway, winnaar van de Pulitzer Prize en tevens Nobelprijswinnaar, werd slachtoffer van depressie en alcohol. Net als Van Gogh besloot Hemingway om zijn leven te beëindigen door zelfmoord. Hemingway's vader, broer, zus en kleindochter kozen hetzelfde lot. In zijn laatste jaar werd zijn (geestelijke) gezondheid ernstig geschaad door overmatig dank- en drugsgebruik, die sterke psychologische bijwerkingen hadden. Hierdoor belandde hij zelfs in het ziekenhuis, waar hij werd behandeld met shocktherapie, die op hun beurt zijn geheugenverlies veroorzaakte en zijn ernstige depressie waarschijnlijk zelfs verslechterde.

6. Tennessee Williams

Deze toneelschrijver veantwoordelijk voor werken als "A Streetcar Named Desire" en "Kat op een Hot Tin Roof" werd ook bekroond met de Pulitzer Prize. Tennessee Williams had last van depressies en probeerde zijn gevoelens te bevechten met drugs en alcohol. Williams werd geboren in een familie waarin ernstige psychische ziekten veelvuldig voorkwamen. In de jaren '40, onderging zijn schizofrene zus een lobotomie. 1961 stierf de oude minnares van Williams. Beide gebeurtenissen troffen Williams hard en geng gebukt onder ernstige depressie en worstelde zijn verdere leven lang met drugs.

5. Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe werd bekend om zijn horrorverhalen en melancholieke stukken. Hij was ook gefascineerd door de psychologie. Zijn fascinatie komt tot uiting in zijn werken over gekken en zijn psychologische thrillers. Maar hij was gek? Zijn rivaal, Rufus Griswold beweerde dat althans uit wraak. Griswold's uitspraken over 'de gek' Poe werden weliswaar ontkracht, maar aangenomen wordt dat Poe last had van een bipolaire stoornis. Hij stond bekend om zijn forse alcoholgebruik en schreef in een brief dat hij zelfmoordgedachten had. Hij maakte furore met een verhaal over een ballonvaart over de oceaan - maar dit bleek een hoax te zijn.

4. Howard Hughes

Horward Hughes was een briljante piloot, filmproducent en zakelijke mogul met een miljardenvermogen. Daarnaast was hij een man die leed aan extreme smetvrees. In een artikel over hem, in 2005 gepubliceerd door de "American Psychological Association", wordt aangenomen dat zijn fobie was zo sterk dat ze uiteindelijk bijdroegen aan zijn verslaving aan codeïne en afzondering. Gedurende zijn leven ondervond Hughes onverklaarbare complicaties als hij gestrest was. Als tiener werd hij voor enkele maanden verlamd zonder aanwijsbare fysieke reden. Zijn smetvrees noopte hem tot dwangmatige handelingen, zoals bijvoorbeeld bij medewerkers die hun handen met papier moesten bedekken wanneer zij hem voedsel brachten. Hij bracht ook urenlang naakt door in donkere "aseptische" omgevingen en droeg kartonnen dozen aan zijn voeten, als bizarre poging om hen te beschermen tegen ziektekiemen.

3. John Nash

Herinner je je de film "A Beautiful Mind"? Thema van de film is het leven van John Nash, in het echte leven een wiskundig genie en de ontvanger van de Nobelprijs voor de economie in 1994. Nash behaalde zijn doctoraat aan de Princeton Universiteit en de ontwikkelde de "Nash-evenwicht" theorie. Maar ook leed hij aan paranoïde schizofrenie, hallucinaties, wanen en hij hoorde stemmen. Tegen zijn wil werd hij ondergebracht in verschillende psychiatrische ziekenhuizen, waar hij werd behandeld met antipsychotische medicatie en insuline shock therapie. Langzaam herstelde Nash en uiteindelijk keerde hij terug naar de Princeton Universiteit om er wiskunde te onderwijzen.

2. Ludwig van Beethoven

Van één van de beroemdste componisten, Ludwig van Beethoven, wordt aangenomen dat hij leed aan een bipolaire stoornis. Beethoven was een wonderkind door zijn vader werd geslagen en misbruikt. De afranselingen droegen bij aan zijn gehoorverlies in zijn latere leven. Zoals vele creatieve genieën die lijden aan een bipolaire stoornis, wisselden periodes van uitbarstingen van manische energie, intensiteit en creativiteit zich af met periodes van duisternis, eenzaamheid en depressie. Beethoven probeerde ook drugs, vooral opium, en alcohol om zichzelf - tevergeefs - te genezen.

1. Sir Isaac Newton

Ongetwijfeld een van 's werelds meest briljante denkers en uitvinders: Sir Isaac Newton. Een wiskundig genie, ontwikkelde de wetten van de beweging, zwaartekracht en bouwde de eerste spiegeltelescoop. Toch leidt hij onze lijst. Hij was helemaal verknipt, leed aan stemmingswisselingen en was psychotisch. Velen denken dat hij schizofreen was leed aan een bipolaire stoornis.

Bron: listverse.com